Pamuklu kumaşa transfer baskı nasıl yapılır?

Pamuklu kumaşa transfer yapmak sublimasyoncular için çok zor olsa da, lazer yazıcısı olan transferciler için çok kolaydır. Sublimasyonun aksine lazer yazıcı transfer kağıtları polyestere bağımlı değildir. Sublimasyon transfer yaptığınızda mürekkep ısının etkisiyle buharlaşır ve polyestere yapışır. Bu yüzden sublimasyoncular ya tamamen polyester ya da polycotton denilen polyester ve pamuk karışımı tişörtler kullanmak zorunda kalırlar.

pamuklu kumaşa iz bırakmayan neon transfer baskı - flex soft

Lazer yazıcı transfer kağıdı İle %100 pamuklu kumaşlara çok kolay baskı yapabİlİrsİnİz

Hem Forever’ın hem de Shockine’ın kumaş transfer kağıtlarının hepsi pamuklu kumaşa transfer baskıya yüzde yüz uyumludur. Hangi kağıdı seçeceğinize karar verebilmeniz  için kağıtların farklarını iyi bilmeniz ve baskı yapacağınız kumaşı iyi tanımanız gerekir. Tabii diğer bir unsur da kulladığınız yazıcının özellikleridir. Lazer yazıcılar da kendi aralarında farklılıklar gösterir. Aslında lazer yazıcı terimi, tonerli yazıcılar için kullanılan eski bir tabirdir ama alışkanlık yaratmıştır. Eski modellerde lazer ile drum ısıtılır, drumın ısındığı bölgelere toner tutunur ve drum üzerinden kağıda aktarılır. Son olarak da fırınlama ünitesinden (fuser unit) geçip fiksajı yapılır. Yeni modellerde ise drumın üzerine tonerin tutunacağı bölgeleri belirlemek için lazer yerine led kullanır. Böylelikle yerden ve enerjiden büyük tasarruf sağlanır. Çok daha ufak kasalarla A3 ve daha büyük ebatta kağıtlara baskı yapmak mümkün olur. Bu tekniği kullanan tonerli yazıcılara örnek vermek gerkirse lazerjet tabir edilen ufak masa üstü yazıcılar, fotokopi makineleri, toner kullanan MFP (multi funciton printer) yani çok amaçlı yazıcılar ve kopyalama merkezlerindeki dijital ofset yazıcılar kullanılabilir. Pamuklu kumaşa transfer yapmak için en ideal yazıcı ise beyaz tonerli yazıcıdır. Japon OKI firmasının geliştirdiği bu yazıcılar özellikle transfer baskı için tasarlanmıştır ve her baskı yaptığınız rengin üzerine bir de beyaz katman atma özelliğine sahiplerdir. Dolayısıyla koyu renkli kumaşlara da beyaz da dahil olmak üzere renkli baskı yapabilirsiniz.

KOYU RENKLİ PAMUKLU KUMAŞA TRANSFER BASKI TEKNİKLERİ

Koyu zeminli kumaşlara transfer yapmak için 4 farklı lazer transfer kağıdı seçeneği bulunur. Beyaz toner kağıtları, CMYK toner için kendi kendini ayıklayan kağıtlar, Flex Soft ve son olarak da bas kes transfer kağıtları.

Beyaz toner transfer kağıtları

Siyah penye kumaşa beyaz toner transfer baskı | laser dark no-cut

Koyu renkli pamuklu kumaşa transfer baskı yaparken en fazla seçenek ve en kaliteli sonucu beyaz toner transfer kağıtları ile alırsınız. Hem Shockline’ın hem de Forever’ın beyaz toner kağıtları çift kağıttan oluşan bir transfer baskı sistemidir. A kağıdına çıktınızı alırsınız. B kağıdıyla birleştirdiğinizde tonerli yerlerin üzerine tutkal aktarılır. Dolayısıyla arada plastik PU veya PVC bir katman olmadığı için çok ince ve rahatsız etmeyen bir doku oluşur. Tutkal katmanın neredeyse tamamı da kumaşın içine işler ve tonerin (yani renklerin) kumaş üzerinde dayanıklı bir şekilde kalmasını sağlar. Shockline marka beyaz toner kağıdının adı FC TopDarkNEW, Forever’ınki ise Laser Dark No-Cut’dır.

Renkli kumaşlar için kendi kendini ayıklayan CMYK OKI yazıcı kağıtları

siyah çanta kumaşına iz bırakmayan renkli transfer baskı - OKI CMYK renkli yazıcı


Eğer beyaz tonerli bir yazıcınız yoksa, veya daha uygun fiyatlı bir yazıcı almayı düşünüyorsanız yine OKI’nin CMYK yazıcılarını da kullanabilirsiniz. OKI c300, c500, c600 ve c800 serileriyle uyumlu Shockline FC TopColor transfer kağıdı bir beyaz toner transfer kağıdı gibi iş görür fakat ufak bir handikapı vardır. İki kağıdı bir birine preslediğinizde tutkal tonere tutunduğu ve üzerinde ekstra bir beyaz katman olmadığı için az tonerli bölgelerde sıkıntı yaşanır. CMYK dört değerin toplamı 400 üzerinden 120’nin altında ise kopma sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Diğer bir önemli handikap ise baskınızda beyaz olmamasıdır.

Flex Soft No-Cut kendi kendini ayıklayan transfer kağıdı

Benim en sevdiğim kağıtlardan biri olan Flex Soft No-Cut ile renkli ve pamuklu kumaşa 20 farklı renkte transfer yapabilirsiniz. 8 tane metalik, 4 tane neon ve 8 tane de standart renk alternatifi vardır. Neon renkler mor ışıkta inanılmaz parlar. Renk kağıttan gelir, siz sadece rengin aktarılmasını istediğiniz deseni siyah olarak basarsınız. Yazıcınız renkli ise kompozit siyah çıktı almanız gerekir. Kompozit siyah hakkında daha detaylı bilgiyi buraya tıklayarak Printec Online Blog’undaki bu makaleden öğrenebilirsiniz. Flex Soft’un diğer bir özelliği de yine beyaz toner kağıtları gibi kendi kendini ayılamasıdır. Normal flex kesim folyolarında kesip ayıklarken kaybettiğiniz zaman ve emeği flex softta harcamazsınız. Hatta daha da ötesi, hayatta kesip ayıklayamayacağınız en ince desenleri bile çık kısa bir sürede zahmetsizce aktarabilirsiniz. Buna tramlı veya eskitilmiş (vintage) desenler de dahildir. Forever’ın bu konuda işinizi çok kolaylaştıran bir tramlama photo shop action tool’u vardır ve ücretsiz indirip kullanabilirsiniz.

Koyu renkli kumaş için bas-kes lazer yazıcı transfer kağıtları

Koyu zeminli kumaşlar için dördüncü ve son alternatifimiz de yine tonerli yazıcılar için olan bas-kes tarzı transfer kağıtlarıdır. Bu kağıtlar kumaşın rengini örten bir opak beyaz PU katmana sahiptir. Ucuz markalar PVC de kullanır fakat PU çok daha ince, dayanıklı ve esnek sonuç verir. Hem Forever hem de Shockline firmaları koyu zemin bas kes kağıtlarında PU tercih eder. PU katmanın altında kumaşa yapışmasını sağlayan özel bir tutkal katmanı vardır ve altta da taşıyıcı bir kağıt katman bulunur. Baskınızı aldıktan sonra PU filmi kesip ayıklamanız gerekir. Bunun için basit bir kesim plotterı kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kesici plotterın doğru yerleri kesebilmesi için baskıyı almadan önce plotter yazılımıyla optik gözün okuyacağı cross markları görsele eklemektir.

Beyaz ve açık renklİ PAMUKLU KUMAŞA TRANSFER BASKI TENKİKERİ

Aslında koyu zeminli kumaşlar için kullandığımız bütün transfer kağıtlarını beyaz veya açık renkli kumaşlar için de kullanabiliriz. Fakat bu kağıtlar kumaşın rengini kapatabilmeleri için hep bir opak astar katmanına sahiptir ve bu maliyeti artırır. Hem ekonomik açıdan, hem de hız açısından açık zemin transfer kağıtları üretilmiştir ve çok yaygın bir şekilde kullanılırlar. Bu kağıtlar da keni içersinde ikiye ayrılır. Birinci ve en çok kullanılan kategori standart açık renkli pamuklu kumaşa transfer kağıdıdır. Bu kağıtlar bütün kağıt kadar bir alana şeffaf plastik bir katman aktarır. Forever Classic+ Universal ve Shockline FC Easylit bu kağıtların en iyi örneklerindendir. İki transfer kağıdı da çok ince ve yumuşak bir katman aktarır. Baskıyı bu kağıtlara aynalı bir şekilde (mirror mode) alırsınız, başka hiç bir işlem yapmadan sadece ters çevirip bir düz transfer presi yardımıyla kumaşa aktarırsınız. Dayanıklılığını artırmak için tekrar yağlı veya silikonlu kağıt yardımıyla bir kez daha kısa süreli preslersiniz.
beyaz pamuklu kumaşa tek seferde iz yapmadan transfer baskı - topcut

Bir üst seviye açık renkli kumaş transfer kağıdı ise kendi kendini dekupe edebilen (self weeding) transfer kağıtlarıdır. Bu kağıtlarda sadece tonerin olduğu yerlerde özel kimyasal ısı ile etkileşime girer ve kağıdın boş alanlarından hiç bir plastik aktarılmaz. Sanki bir kaç saniye içerisinde bütün kağıdı kesip ayıklamış gibi olursunuz. Kumaşınız daha yumuşak ve doğal kalır. Hava alır. Bu kağıtların da uygulaması standart açık zemin kağıdıyla benzerdir, sadece farklı ısı dereceleri kullanılır. Genel olarak bütün Forever ve Shockline marka transfer kağıtları hakkında bilgi edinmek veya online satın almak isterseniz Printec Online Transfer Kağıdı sayfasına bakabilirsiniz.

Comments

Popular posts from this blog

En gelişmiş masaüstü DTF Yazıcı Printec ProDESK yenilendi! Karşınızda Pr...

Signmaster Kesici Plotter Yazılımı Giriş Seviyesi Eğitim ve Tanıtım Videosu

ProDESK DTF Yazıcı 4x hızlı sadece beyaz ense etiketi baskı ve otomatik ...